Näytön dokumentointi

Parikuvaus Särkitunturissa


TILAUS JA TOIVEET

Asiakas tilasi 30v hääpäivän kunniaksi parikuvauksen.

Kuviin asiakkaat halusivat lappiteemaa ja toiveena oli kuvata Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa ja Särkitunturin päällä

Kuvista asiakkaalla on toiveena teetättää muutamia paperikuvia, joista yksi on suurempi. Muuten kuvat ovat menossa pääasiassa Instagramiin. Asiakas halusi myös joihinkin kuviin vanhahtavaa tyyliä ja tähän kiinnitin huomiota kuvankäsittelyvaiheessa.

Pari oli käynyt aikaisemmalla reissullaan kiipeämässä helppokulkuisen Särkitunturin päälle ja ehdottivat itse kuvauspaikaksi siis sitä. Aloitin kuvausten suunnittelun googlailulla, koska tällä kertaa ei ollut mahdollisuuksia käydä tutustumassa kuvauspaikkaan etukäteen. Koska kyseessä oli paljaslakinen tunturi, päätin heti ehdottaa asiakkaille auringonlaskun aikaa ja pari tuntia ennen sitä kuvausten ajankohdaksi, kovien varjojen välttämiseksi. Kuvauspäivän lähetessä yritettiin vielä sopia ja katsoa kuvauspäivä puolipilviselle säälle.

Kuvausolosuhteet huomioon ottaen, annoin asiakkaalle pukeutumisvinkiksi kerrospukeutumisen, farkut ja villapaidat. Ja siirtymille tietenkin lämmintä vaatetta, takki hanskat jne. 


ENNEN KUVAUSTA

Ennen kuvauksiin lähtiessä tarkistan aina, että kamerassa on kaksi muistikorttia paikallaan ja niillä on reilusti tilaa. Kamera tallentaa molemmille korteille saman kuvan ja näin kuvista on jo heti yhdet varmuuskopiot

Kameran asetukset säädin suurinpiirtein kohdilleen jo lähtiessä, kuten valkotasapainon (A1), ISO-arvon (100), sekä tarkennuksen säädöt (kertatarkennus ja neulanpää- tai pistetarkennus). Väriavaruus on aina Adobe RGB ja kuvat olen valinnut tallentumaan tietenkin RAW- muotoon.

KUVAUSTILANNE JA OLOSUHTEET

Keli oli ulkoilua aatellen mitä parhain, mutta kuvaamista ajatellen aurinko paisteli pilven reunojen takaa välillä turhankin kirkkaasti aluksi. Muutama kuva napattiin ihan huipulla, mutta aika nopeesti alko tuuleskella sen verran kovaa, että siirryttiin huipulta vähän alemmas.
Kuvauksiin mukaan otin kameran ja kolme objektiivia, joista loppujen lopuksi vaihtelin vain 85mm 1.8 ja 70-200mm 2.8. Heijastimella ajattelin availla varjoja varsinkin, jos aurinko paistelisi kovasti, mutta assaria en saanut mukaan, joten tyydyin tekemään parhaani ilman sitä.

Tunturia ylöspäin kävellessä bongailin potentiaalisia kuvauspaikkoja, jotta saadaan kuvaukset sujumaan mahdollisimman sutjakkaasti.


Asiakkaan tunturimaisematoive mielessä, kuvasin välillä vähän pienemmällä aukolla, jotta kuviin tulisi enemmän syväterävyyttä, mutta myös isommalla aukolla, että osassa kuvista kuitenkin kuvattavat korostuisivat ja kuvissa on enemmän ns. yksityistä fiilistä.

Tästä pari esimerkkiä alla. Molemmat kuvat on otettu kiinteällä 85mm objektiivilla.

f 7.1      1/160        ISO 100

f 2.5.     1/1000     ISO 100

Alla olevat kuvasin 70-200mm objektiivilla tarkoituksella hieman pienemmällä aukolla, että pari sai enemmän vapautta ja tilaa pelleillä ja kävellä ja aukolla 7.1 sain myös kuvassa valkoiseen ympäristöön enemmän tarkkuutta ja yksityiskohtia näkyviin. Syvyysterävyyttä oli kauempaa kuvattaessa muutamia metrejä, joka antoi kuvattaville liikkumatilaa ja lähempänä kuvattaessa sumensi etualalla kävelevän miehen hauskasti, kun tarkensin naisen kasvoihin. Tästä kuvasta tuli heti hyvä inspiraatio "vanhahtavan" tyyliseen kuvankäsittelyyn.


Kuvausten jälkeen


Näytön kalibrointi

Ennen kalibrointia näyttö oli ollut päällä jo useamman tunnin ja varmistin, että työtila on sopivan hämärä, muttei liian pimeä. Tietokoneen näyttöön ei mielestäni kohdistunut suoraa häiritsevää valoa.

Suoritin kalibroinnin suositelluin asetuksin.

-White point K6500

-Gamma 2,2


Kuvien siirto ja varmuuskopiointi

Ensimmäisenä siirrän kuvat Bridgen kuvansiirtotoiminnolla koneelle. Tässä vaiheessa muunnan kuvat DNG-muotoon ja teen varmuuskopiot ulkoiselle kovalevylle. Lisään niihin myös omat metadatat.


Arkistointi

Kuvat arkistoin vieressä näkyvään tyyliin, tällä hetkellä tietokoneen muistiin sekä ulkoiselle kovalevylle. 

FOTOMIMMIT nimisestä kansiosta löytyy ASIAKKAAT ja sieltä kansiot kaikille kuvauksille, tässä tapauksessa kuvat tallensin PARIKUVAUS kansion alle.

Kaikkien eri kuvauskansioiden alta löytyy VUOSITTAIN lajitellut kansiot, niiden alta VVKK nimetyt kansiot ja sieltä vielä asiakaskohtainen kansio.


KUVANKÄSITTELY

Ensimmäinen vaihe kuvien tuonnin jälkeen on tähdittää ne. Suoraan poistoon menee selkeästi huonot kuvat, joissa on silmät kiinni, vähintäänkin epäilyttävä ilme tai kuva on heilahtanut. Siitä sitten tähti kerrallaan karsin parhaimmiston, jotka olisivat keskenään mahdollisimman erilaisia. (eri kuvakulmia, poseerauksia, katseita jne.)

Kuvienkäsittelyn aloitan aina perustoiminnoista Camera Rawssa. Kopioin ensin kaikkiin kuviin terävöityksen sekä maskin ja lisään optisen korjailun sekä kromaattisen aberraation poiston. Terävöityksen määritän yleensä 30-50 välille potreteissa. Tarkistan nämäkin toki tarvitaessa kohdalleen vielä kuvakohtaisesti.

Sitten säädän kuvasta perussäädöt.  Niihin kuului näissä kuvissa yleisesti ottaen kaikkiin rajaaminen, varjojen avaaminen ja highlightsien vähentäminen. Kontrastit säädän kuntoon sen jälkeen whites ja blacks toiminnolla. Nämäkin toiminnot pystyin melko suoriltaan kopioimaan useisiin kuviin, jotka oli otettu samassa paikassa ja hetkessä. 

Joihinkin kuviin lisäsin myös hieman exposurea.

Kun perussäädöt on tehty kaikille kuville kävin kuvat läpi yksi kerrallaan. Osaan tein vähän ns. fiilistelysäätöjä, kuten esimerkiksi käytin curve - lift shadows presetiä, lisäsin rakeisuutta tai säädin itse curve välilehden säätöjä.

Camera Raw masking- toiminnolla säädin aavistuksen lumen sävyä, joka sinersi voimakkaasti osassa kuvista. En poistanut sinisyyttä kokonaan, koska se olisi tehnyt kuvista mielestäni luonnottoman näköiset. Myös kuvattavia jouduin maskaamaan ja avaamaan varjoja kasvoista jonkin verran, sen puuttuvan heijastimen ja assarin myötä.

Lopuksi kun kuvat olivat muuten valmiita, avasin kuvat Photoshopissa ja tein roskanpoiston ja tarkistin kuvista gamut varoitukset kun niistä osasta on tulossa ihan fyysisiä valokuvia. Muutamaan kuvaan teinkin korjauksia.

Tämän jälkeen kopioin kuvaversiot ja valmiit kuvat vielä ulkoisenkin kovalevyn muistiin.


Käsittelin kuvat valmiiksi asti, koska oli tiedossa, että asiakas haluaa koko gallerian kuvat ja palautin ne asiakkaalle.

Pyysin asiakkaita valitsemaan 5 mieleisintä, joista yhdestä tulostaisin isomman kuvan. 

Pääsääntöisesti asiakas tulee kuvia käyttämään Instagramissa tai teettämään niistä pikkukuvia (10x15cm), joten latasin onlinegalleriaan tähän tarkoitukseen valmiiksi sopivan kokoiset kuvat (1800px pitkä sivu), oikean kokoiseksi rajattuna (4:5). Väriprofiilksi valitsin niihin sRGB

Tein myös kansion, jonka kuvat ovat Adobe RGB väriprofiilissa ja isompi kokoisena (max. 3600px pitkä sivu), jos asiakas haluaa tilata suurempia kuvatulosteita/tauluja. Pixiesetissä on rajoitus ilmaisversiossa, joka rajoittaa kuvien kokoa. Toistaiseksi tämä on riittänyt, ja jos joku asiakas on halunnut tilata vaikkapa julisteen, johon tarvitaan suurempaa kuvatiedostoa, on hänelle toimitettu täysikokoinen kuva tikulla tai wetransferilla.


VALMIITA KUVIA

Asiakkaan 6 suosikkia


ASIAKKAAN PALAUTE

"Tykkäsin ja kovasti! Niistä tuli just sellaset ku toiveissa oli. Tunnelmat oli kohillaan ja tunteet välitty kuvista. Kuvaustilanne oli kylmä, hah. Mutta se ei haitannu. Kivasti pystyi eläytymään ja olemaan niin rento kuin mahdollista. Kaikki joille oon näyttäny kuvia, on ollu ihastuksissa."


Yhden kuvista olen julkaissut Fotomimmien Instagram ja Facebook sivuilla. Muutamia on julkaistu myös www.fotomimmit.com sivustolla PARIT - välilehden portfoliossa.

Nettiin menevät ja siellä olevat kuvat ovat sRGB väriprofiilissa ja muunnettu sopivan kokoiseksi. Tämänkin portfolion kuvat ovat pitkältä sivultaan 2050px.


Tulostus

Tulostettavaksi kuvaksi asiakas valikoi tämän kuvan.

Toimitan kuvan asiakkaalle itselleen näytön jälkeen ja asiakas itse toivoi kuvasta A3 kokoista. 

Määritin kuvakoon Photoshopin image size- toiminnolla. Koska kuvan tulee mahtua A3 kokoiselle tarkoitettuun kehykseen väljästi, määritin kuvan pisimmän sivun pituudeksi 40cm. Tällöin lyhyemmälle sivulle tuli mittaa 26cm ja resoluutioksi 255ppi. Ajattelen sen riittävän, koska tulostettava kuva on kooltaan tavallista suurempi ja katseluetäisyys kauempaa.

Säädin kuvan tummia alueita myös hieman tummemmaksi, koska tulostuksessa musta ei tulostu niin mustana.

Paperin säästämiseksi sovitettiin Katjan kanssa tulostettavat kuvat vierekkäin 91cm leveälle instant dry gloss valokuvapaperille. Tein Photoshoppiin sopivan kokoisen sivun, jolle vietiin place- toiminnolla valmiiksi oikean kokoisen kuvat.

Tulostusasetuksista määritettiin paperin rullakoko 36" sekä pystyssä tulostettavan sivun kooksi 914,4mm x 340mm. Ihan saatiin tulostumaan, siitä löytyy myös lyhkäinen videon pätkä, jota en kuitenkaan tähän selostukseen saanut mahtumaan.


Ergonomia

Suunnittelusta näytön dokumentointiin asti kaikissa vaiheissa, yritin aina huomioida hyvät työskentelyasennot ja tauotuksen.

Kuvausreissulla reppuun pakkasin vain ne mitä ajattelin tuolla reissulla tarvitsevani. Tämän hetkisessä repussa on mukavasti muotoillut olkahihnat ja vyön tapainen lantiolla, joka tukevoittaa repun asentoa selässä.

Kuvienkäsittelyvaiheessa pyrin kiinnittämään huomiota mahdollisuuksien mukaan työskentelyasentoon, selkä suorassa ja näyttö silmien korkeudella. Sen verran on tullut tätä näyttöä valmistellessa istuttua tietokoneella, että myös niskojen venyttelyä ja hieromista on saanut harrastaa. Jälkimmäistä etenkin puoliso. :D

Silmiä olen koittanut säästellä ja varsinkin iltoihin painottuvan työskentelyn vuoksi pienet muualle tuijjottelutauot on olleet paikallaan. Pikku juoksulenkki työskentelyn välissä myös selvittää kummasti ajatuksia. Sinne suuntaankin seuraavaksi kun saan tämän näytön dokumentoinnin päätökseen.


Kestävä kehitys

Uutta kameraa valikoin sitä silmällä pitäen, että miten voisin työskennellä mahdollisimman pitkään samalla kameralla ja kuitenkin hyödyntäen mahdollisimman paljon jo hankittuja F- bajonetin objektiiveja. Siksi päädyin ostamaan täyskennon F- bajonetin kameran ja suhteellisen uuden mallin, jossa ominaisuudet ei rajoittais töiden tekemistä ihan heti.

Myös se, että kuvat voi myydä asiakkaalle digitiedostoina säästää luontoa, paperia ja mustetta. Niistä asiakas voi valita omasta mielestään parhaat kuvat, joista voi sitten halutessaan teettää myös fyysisiä kuvia. 

Jossain vaiheessa jos ja kun tulee ajankohtaiseksi jälleenmyydä myös paperisia kuvia, olen ajatellut yhteistyötä painojen kanssa, joilla on mahdollista tulostaa valokuvia museolaatuiselle fine art- paperille, joka säilyttää värit ja kestää useita kymmeniä vuosia hyväkuntoisena.


Tietoturvallisuus

Asiakkaan kanssa tehtävässä kuvaussopimuksessa on maininta siitä, ettei asiakkaan tietoja luovuteta Fotomimmien ja Ukko.fi lisäksi muille. Siksi en ole niitä kirjannut myöskään sopimuksiin tai muihin näyttöön liittyviin dokumentteihin ylös. Asiakkaalta on kyllä lupa näyttää allekirjoitettua kuvaussopimusta näytön arvioinnissa, jos se on tarpeen.

Yksityisyydensuoja on huomioitu myös valintagallerian asetuksissa. Pixiesetissa asiakkaiden gallerioihin pääsee ainoastaan sähköpostilla lähetettävällä linkillä ja galleriat on myös suojattu salasanalla. Kuvia ei myöskään voi ladata ilman PIN-koodia.


Tekijänoikeudet sekä kuvaus- ja julkaisuluvat

Kuvaussopimuksessa olen määritellyt tekijänoikeudet, jotka minulla kuvaajana on ja myös oikeudet mitkä luovutan asiakkaalle. Allekirjoittamalla sopimuksen kuvattava antaa luvan kuvaamiseen ja myös halutessaan kuvien julkaisemiseen.


"Kuvaajalle kuuluvat tekijänoikeuslain mukaiset oikeudet kuviin. Tekijänoikeuksien haltijalla on yksinoikeus määrätä kuvien julkaisemisesta. Kuvaaja voi käyttää kuvia omassa markkinointi- ja portfoliokäytössä. Kuitenkin jos kyseessä on muotokuva, kuvaaja ei koskaan julkaise tai hyödynnä kuvia kaupallisesti ilman muotokuvassa esiintyvän henkilön / hänen huoltajansa lupaa.

Asiakas saa vapaasti ja rajoituksetta teettää paperikuvia ym. kuvatuotteita yksityiseen käyttöön haluamallaan palveluntarjoajalla. Asiakkaalla on oikeus julkaista kuvia henkilökohtaisessa sosiaalisessa mediassaan tai internetsivuillaan. Muusta julkaisukäytöstä sovittava erikseen kuvaajan kanssa. (Kuten markkinointi ja mainonta)

Asiakas ei saa poistaa kuvista metadataa, eikä muuttaa kuvia muuten millään tavalla (rajaus, filtterit, ym).

Kuvien julkaisun yhteydessä on mahdollisuuksien mukaan mainittava kuvaajana Fotomimmit tai sosiaalisessa mediassa julkaistessa merkittävä tai tägättävä @fotomimmit. (esim. Facebook ja Instagram)

Fotomimmit sitoutuu kunnioittamaan asiakkaan yksityisyyttä ja käyttämään harkintaa kuvien julkisessa käytössä."


T H E   E N D

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita